MIKÄ ON "TURUN SEUDUN LENTÄJÄT"?

 

Historiaa

Kuka, missä ja milloin on lausunut tämän veljespiirin, kiltaluonteisen yhteisön, syntysanat – sitä tietoa ei yhteisömme annaaleista valitettavasti löydy. Perimätietona kulkee kuitenkin kertomus, että joskus alkutalvesta vuonna 1954 Turun seudulla elävät ja toimivat, sodat käyneet ja kokeneet lentäjäveljet torilla tavatessaan ja menneistä keskustellessaan herättivät ajatuksen säännöllisemmistä tapaamisista yhteisen asian merkeissä.

Nykyisen yhteisön arkistosta löytyy "virallinen vieraskirja No. 1", jossa on merkintä, että oitis maaliskuun 6. päivänä 1954 joukko lentäjiä sitten kokoontui Turun Seurahuoneella viettääkseen yhdessä puolustushaaransa, Ilmavoimien, virallista vuosipäivää.

Tämän tilaisuuden kokoonkutsujana toimi Aarne Alitalo ja muistinvaraisesti mukana ovat olleet hänen lisäkseen, Carl-Erik "Calle" Bruun, Allan Gottleben, August Jansson, Erik Kerke, Nils Lindén, Osmo Metsola, Torsten Raitio, Ensio Terho ja William Vaasvirta – siis ainakin 10 pilottia!

Tässä tilaisuudessa sovittiin, että "Turun Seudun Lentäjät" yhteisöä – jolla nimellä em. herrat päättivät, että porukkaa ruvetaan kutsumaan – ei tulla rekisteröimään viralliseksi yhdistykseksi, vaan että se toimisi ikään kuin KILTA – muotoisena epävirallisena yhteisönä ilman sääntöjen ja pykälien rasitusta. Niinpä kunnon perinteisten kiltojen tapaan puheenjohtajaksi valittiin paikalla silloin ollut vanhin pilotti, lentokoneen ohjaaja, August Jansson, jota ruvettiin kutsumaan "oltermanniksi".

Killan perusperiaatteet

Edellä esitetyn mukaisesti laadittiin "säännöt", joita toiminnassa noudatetaan. Ne ovat tässä ikään kuin pähkinän kuoressa:

"Turun Seudun Lentäjät -laivue on kiltatyyppinen, rekisteröimätön yhdistys. Turun Seudun Lentäjät pyrkii kokoamaan yhteen Ilmavoimissa
tai Rajavartiolaitoksessa palvelleet tai palvelevat lentävään tai teknilliseen henkilöstöön kuuluvat Turussa tai Turun lähikunnissa asuvat henkilöt.
Turun Seudun Lentäjät vaalii lentämisen ja ilmailun perinteitä järjestämällä kokoontumisia, esitelmä- ja juhlatilaisuuksia tai olemalla sellaisissa mukana erityisesti Ilmavoimien ja Rajavartiolaitoksen ilmailuhistoriaan liittyvinä merkkipäivinä sekä tekemällä vierailuja lennostoihin, vartiolentueisiin ja ilmailumuseoihin.

Henkilöt, jotka edellä olevat kriteerit täyttävät ja ovat kiinnostuneita liittymään mukaan toimintaan ovat lämpimästi tervetulleita.

Muut periaatteet

Vanhat perustajajäsenet katsoivat, että heidän kunnioittamansa hienot, ilmavoimissa niin rauhan kuin sodankin aikana syntyneet arvot,  muistot ja perinteet tulee siirtää nuoremmille sukupolville henkilökohtaisella kanssakäymisellä samalla kun veljespiiri killan puitteissa harrastaa yhteydenpitoa toisiinsa. Näitä periaatteita on jo yli 50 vuotta pidetty yllä, vaikka nuo vanhimmat "ilmavoimalaiset" muistoineen ovatkin ajan saatossa pikku hiljaa, elämän ikuisten lakien mukaisesti, siirtymässä ilmailijoiden legendaariseen "varjolaivueeseen"! Heidän kertomansa kuitenkin elää ja hienot perinteet velvoittavat.

Kun kiltamme vietti Ilmavoimien 41. vuosipäivää  6.3.1959 Turun Kauppaseurassa – kuten silloin oli tapana –, niin oltermannimme sai virkansa tunnukseksi uljaan "Oltermannin sauvan". Sitä on sauvatoimikunnan puolesta luovuttamassa silloiselle oltermanni William Vaasvirralle Aarne Alitalo.

Sauva on jalopuusta sorvattu. Sen nuppiin on kiinnitetty seläkkäin kaksi Ilmavoimien ns. "vanhaa lentomerkkiä", jonka on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela. Merkki oli käytössä vv. 1918-1944. Äärimmäisenä vasemmalla kuvassa näkyy silloinen kiltamme sihteeri Rainer Leino, Aarne Alitalon takaa kurkistaa Martti Lehtovaara ja Pekka Sirola – äärimmäisenä oikealla on virkapuvussa kapteeni Ville Lukkarinen, joka silloin esitelmöi ilmavoimien ajankohtaisista suunnitelmista.

Sivun vasemmassa marginaalissa näkyy ylinnä Ilmavoimien nykyinen lentokoneen ohjaajan lentomerkki. Se on nykyaikaistettu versio ilmavoimiemme ensimmäisestä v. 1918 käyttöön tulleesta, Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemasta lentomerkistä, joka on sen alla. Turun Seudun Lentäjät haluaa myös täten kunnioittaa puolustushaaramme kunniakkaita perinteitä.